Hogyan tartsuk fenn a tisztaságot konyhánkban?

Kipakolni, mosogatni, súrolni, törölgetni, elpakolni. Egy egyszerű leves előkészítése és megfőzés is bőven igényel utó- és előmunkát, hát még egy karácsonyi menüsor elkészítése. Konyhánk és eszközeink tisztántartása legyen mindig konyhai alkotásaink első lépése, hiszen ahogy a híres séfek is tartják; jót főzni csak tiszta konyhában lehetséges.

Már a főzés megkezdése előtt is érdemes áttörölni, lefertőtleníteni a munkafelületet, ahol dolgozni fogunk, ugyanis a napok forgásában bármi rákerülhet, ami után jobb megtisztítani a pultot. Így ajánljuk nulladik lépésként a tisztáknak tűnő felületek fertőtlenítését. Ne feledkezzünk meg a konyhai csempéről sem. A rendszeres főzés okán a zsíros, olajos foltok szinte észrevehetetlenül ragadnak meg a legtöbb felületen. Ezeket a 64db-os törlőkendő segítségével könnyedén eltüntethetjük. Elegendő egy alapos áttörlés a fertőtlenítő kendővel és máris csillogó helyszínen készíthetjük a kulináris költeményeket a család számára.

Ezt követően, érdemes nagy gondot fordítani a hozzávalók kellő megtisztítására, sokszor elfordul, hogy csak víz alá tartjuk az egyes alapanyagokat, zöldségeket, húsokat, de alaposan nem tisztítjuk meg azokat. Erre nagy szükség van, így semmiképp se nagyoljuk el ezt a fázisát az előkészületnek. Mindemellett ne feledkezzünk meg kezeink tisztaságáról sem. Ha szennyezett hozzávalóval dolgozunk vagy piszkos lesz kezünk, mielőtt új munkafolyamatba fognánk, ne feledkezzünk meg előtte a kézmosásról. Használjunk szappant is, hogy ne csak a felületi szennyeződésektől, hanem a kórokozóktól is megszabaduljunk.

Jöhetnek az eszközök! Csak olyan késeket, edényeket és tálakat használjunk, amit a főzést megelőzően kellő gonddal mostuk el, és nem tartalmaznak koszfoltot, ételmaradékot, amik a friss étel nívóját ronthatná.

Az étel készítése közben nyilván kevesebb figyelem marad a takarításra, de érdemes ekkor is a rend fenntartására törekedni. Holt időkben például mosogathatunk, vagy elpakolhatjuk a már nem szükséges dolgokat, hogy ne foglalják a helyet.

A főzés befejeztével érdemes egy nagyobb volumenű fertőtlenítést végezni. Különös gondot fordítva a tűzhelyre és a mosogatóra. A konyhai munka során keletkezett ételfoltoktól ugyanis akkor a legkönnyebb megszabadulni, ha azok még nem száradtak rá a tárgyakra. Újra nekiveselkedhetünk a konyhapult és a konyhaszekrény áttörlésének, hogy semmiképp sem maradjon rajtuk főzésünk nyoma. Hasznos, ha a hűtőszekrényt is áttöröljük, melyre a fertőtlenítő kendők tökéletesen alkalmasak, ha kevés időnk van elegendő csak kívülről.