Mosás 30 vagy magasabb fokon?

Sokan megszokásból mossuk ruháinkat 40, 60 fokon, bele sem gondolva, hogy ez vajon milyen következményekkel járhat. Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kapnak mosógépeink alacsony fokú programjai, mondván használatukkal egyéni szinten tehetünk Bolygónk egészségéért, a klímaváltozás és a globális felmelegedés ellen.

Ruha mosás 30 fokon. Jó vagy rossz?

Kutatások szerint a magyarok még mindig főként 40 fokon mossák ruháikat, pedig alacsonyabb fokon is elérhetnék a kívánt állapotot. Sokan tévesen gondolják azt, hogy a 30, vagy még alacsonyabb fokon történő mosás kevésbé hatékony a ruhák tisztítását illetően. Sőt, az igazság az, hogy még kíméletesebb is a ruhadarabokkal, így azok tovább megőrzik eredeti állapotukat, minőségüket.

Európában a mosás karbonlábnyomának közel 60%-a származik a használat közbeni fázisból. Ez főként a víz felmelegítése miatt van, de számít az is, hogy milyen hosszú az adott program, valamint hányszor centrifugál a mosógép. Ezt alapul véve sokat számítana, ha a fogyasztók inkább az alacsonyabb programokat részesítenék előnyben, hisz így közel 35%-al csökkenne a mosás közbeni szén-dioxid kibocsátás. Ez már egy jelentős lépés lehetne ahhoz, hogy zöldebbnek tudhassuk a Föld bolygót.

Miért szeretik sokan magas hőfokon mosni a ruhákat?

Gyakran találjuk magunkat olyan helyzetben, hogy makacs szennyeződést kell eltávolítani egy szeretett pólónkról, vagy a gyerekek jól sikerült szabadtéri játéka után folteltávolításra kerül a sor. Ilyenkor talán az első gondolatuk az, hogy egy jó „erős” mosás és a mosópor-folteltávolító kombináció majd segít rajtunk. Ezen kívül egy esetleges negatív tapasztalat is a bizalom elvesztéséhez, ellenszenv kialakulásához vezethet az alacsony fokú programokkal szemben. Ilyenkor hajlamosak vagyunk túlzásokba esni például csak magas fokon indítjuk be a gépet, túladagoljuk a mosóport, vagy többszörösen újra mossuk a ruhaneműt.

Pedig nem kizárólag a magas fokon történő mosás az, ami megoldja a problémát, főként az új típusú mosógépek esetében. A ma használt mosószerek bizonyítottan jól tisztítanak 30 fokon is, de ha igazán biztosra szeretnénk menni, mosás előtt be tudjuk áztatni ruháinkat, így segítve a még hatékonyabb végeredményt.

Folyékony mosószer a klímaváltozás ellen!

Az, hogy alacsonyabb hőfokon mossuk ruháinkat, már önmagában egy szuper döntés a zöldebb jövő érdekében. Viszont kutatások szerint, ha még inkább szeretnénk elköteleződni, itt az ideje leváltani a por alakú mosószereket, folyékony állagúakra. Na de miért fontos mindez?

A folyékony mosószer gyártásához sokkal kevesebb energia szükséges, mint a por alakú készítmények előállításához. Ezen kívül a mosógépbe adagolás során is elegendő kevesebb mennyiséget használni, így energiát és nem utolsó sorban CO2-őt takaríthatunk meg.

Ha te is helyesen szeretnél cselekedni, válaszd a BradoClub fertőtlenítő folyékony mosószert! Hatékony fertőtlenítő hatással bír, és 30 fokos mosás esetén is jól megállja a helyét. Tisztít, szagtalanít, mindeközben pedig kíméletes a színekkel is!