Betegségek megelőzése gyermekkorban

A gyermekeknél gyakran előfordul, főként az őszi és téli időszakban, hogy különféle betegségekkel térnek haza az óvodából, iskolából. Ez valójában egy természetes folyamatnak tudható be, hisz immunrendszerük még nem elég „érett”, viszont rendkívül fontos, hogy megtanítsuk nekik, hogyan előzhetik meg a vírusok és baktériumok terjedését egy közösségen belül.

Az Immunrendszer felkészítése

Mindenekelőtt az immunrendszerrel kell kezdeni. Fontos a táplálkozás, a vitaminok, sok gyümölcs és zöldség bevitele. Ez gyermekeknél olykor-olykor nehézkes lehet, mivel még a válogatós korszakukat élik, ezért szükség esetén kiegészíthetjük az étrendjüket gyerekeknek készült vitaminokkal. Ezek közül a C-vitamin bevitelére kell különösen odafigyelni, mivel hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, továbbá a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. A bakteriális fertőzések elkerülése érdekében pedig probiotikumokkal tudunk védekezni.

A higiénia fontossága

A higiéniai alapok elsajátítására nagy hangsúlyt kell fektetni gyermekkorban, ugyanis ez egy berögzült folyamat lesz, amit később már rutinszerűvé válik a mindennapokba. A helyes kézmosás szerepel a lista legelején. Lehetőleg meleg, langyos vízzel és szappannal. A tömegközlekedési járműveken, ajtókilincseken, egyéb felületeken számtalan baci tanyázik, amelyek a gyerekek kezére tapadva majd a szervezetükbe jutva nagy bajt okozhatnak. A helyes kézmosással, valamint a közös helyiségek felületeinek fertőtlenítésével megakadályozható mindez.

Gyermekeknél gyakori lehet a húgyúti fertőzések megjelenése, amely a helyes toaletthasználattal kiküszöbölhető. Fontos a közösségi wc ülőkék használat előtti fertőtlenítése, akár fertőtlenítő kendővel, akár más erre a célra alkalmas készítménnyel. A BradoLife felületfertőtlenítői és fertőtlenítő kendői erre kiváló megoldást nyújtanak. Könnyen használhatóak, gyorsan hatnak ráadásul kis helyen is elférnek.

Mozgás és pihenés a jólét érdekében

Ahhoz, hogy a gyerekek egészségesek legyenek, mint a makk, nem elég helyesen táplálkozniuk és odafigyelni a személyes higiéniájukra. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás szintén nagy szerepet játszik a szervezet helyes működésének fenntartásában. A gyerekeknek és a tiniknek napi 8 órától is több alvásra van szükségük a megfelelő testi és pszichés működéshez, ugyanis az alváshiány rontja a memóriát, a koncentrációs képességet és nem utolsó sorban rossz közérzethez vezet.

Ezen felül pedig oda kell figyelni arra is, hogy minél többet mozogjanak, lehetőség szerint a szabad, friss levegőn. Az iskolás korú gyermekeknek napi 60 perc mérsékelt vagy intenzív testmozgás ajánlott. Ebben a korban a legjobb választásnak az egyensúlyt és rugalmasságot javító gyakorlatok, illetve a motoros készségek fejlesztésére alkalmas mozgásformák bizonyulnak.