Kézmosás vagy kézfertőtlenítés?

Kézmosás vagy kézfertőtlenítés?

A koronavírus megjelenésével a higiéniai szabályok betartása még inkább előtérbe került., mint eddig valaha. A gyakori kézmosás, alapos kézmosás persze a normál hétköznapokban is elengedhetetlen, most a védekezésünk egyik legfontosabb eleme a hatékony vakcina megjelenéséig.

Bárhonnan is tájékozódsz a napi hírekről, minden létező csatornán találkozhatsz a kézmosás és kézfertőtlenítés fontosságáról szóló felhívásokkal.

Biztos benned is felmerült már a kérdés: vajon melyik a jobb?

A kézmosás vagy a kézfertőtlenítés hatékonyabb?

Van egy jó hírünk számodra: mindkettő hatásos!

A koronavírus egyik megkülönböztető tulajdonsága, hogy örökítőanyagát (vagyis azt az RNS-t) egy külső zsírréteg, a lipidburok veszi körbe. Ez segíti a vírus kötődését a gazdasejthez.

Ebben a lipidburokban megtalálhatóak a sejtek eredeti fehérjéi és szénhidrátjai, valamint a vírus saját proteinjei is, melyek a vírus fertőzőképességhez nélkülözhetetlenek.  

Megfelelő használat mellett a szappan és a 60% feletti alkoholtartalmú kézfertőtlenítők is feloldják ezt a zsírréteget (lipidburkot), ami a vírus széteséséhez vezet, pontosabban inaktívvá válik. 

Tehát nem az a fontos, hogy mivel tisztítod a kezeidet, hanem, hogy hogyan teszed ezt!

Mindig alaposan, meleg szappanos vízzel moss kezet, az ujjakat, körmöket és a csuklót se hagyd ki! Ha pedig nincs lehetőség kézmosásra, akkor használj 60-70% feletti alkohol tartalmú kézfertőtlenítőt. 

Figyelj oda magadra és másokra is a higiéniai szabályok betartásával!

Forrás: HáziPatika.com és Wikipédia