Változtass a szokásaidon!

Változtass a szokásaidon!

A járványhelyzet mindannyiunk életét átrendezi, de fontos tudatosítanunk magunkban, hogy ez egy átmeneti időszak, az élet pedig nem áll meg. Remélhetőleg csak néhány hétre, hónapra kell a mindennapokat átszervezni és az új helyzethez alkalmazkodni.

Nem egyszerű, de változtatnunk kell a szokásainkon, ami óriási fegyelmet és szervezettséget igényel, de ha betartjuk az alapszabályokat, hozzájárulhatunk a vírus terjedésének megállításához, és saját életünk egyenesben tartásához.

Az alábbiakban összeszedtünk néhány tippet, ami segítségedre lehet ennek a nehéz időszaknak az átvészeléséhez.
 
1.) Általános szabályok
 • ▪️ Ha úgy alakul, hogy ki kell lépned otthonról, viselj egyszer használatos gumikesztyűt, hazaérve pedig első dolgod legyen az alapos, melegvizes-szappanos kézmosás!
 • ▪️ Evés előtt és mosdóhasználat után minden esetben moss alaposan kezet, meleg vízzel és szappannal, ahogy kell!
 • ▪️ Kézmosás után a kézszárítót mellőzd, és ha nem otthon vagy, törölköző helyett papírtörlőt használj!
 • ▪️ A kapcsolókat, kilincseket, gyakran használt eszközöket (telefon, egér, távirányító stb.) rendszeresen, a szokásosnál sűrűbben töröld át fertőtlenítőszerrel!
2.) Az otthoni munka rendje

Ha azon szerencsések közé tartozol, akik otthonról is tudnak dolgozni, és így csökkentheted a találkozások számát, akkor pakolj haza és végezd a munkát otthonról! A munka és magánélet egyensúlyának fenntartásához pedig fogadd meg az alábbi tanácsokat:

 • ▪️ Munkaállomás kialakítása: csábító lehet bekuckózni az ágyba, vagy kanapéra, de tartsd szem előtt, hogy nem szabin vagy! Alakíts kis magadnak egy sarkot, ahol csak a munkára fókuszálsz.
 • ▪️ Ne egyél ott, ahol dolgozol: akárcsak a munkahelyeden, otthon se a laptop előtt ebédelj, válaszd szét ezeket a tevékenységeket.
 • ▪️ Öltözz fel és ágyazz be: tartsd meg a napi rutinokat, így sokkal könnyebb lesz a munkahelyi feladataidra koncentrálnod.
 • ▪️ Ha nem kötetlen a munkaidőd: ahogy máskor is, munkaidő után végezd az otthoni teendőket (mosás, főzés, takarítás stb.).
3.) A bevásárlás, posta (stb.) hogyanja

Naponta legalább 30x olvashatod a Maradj otthon! felhívást, de nem egyszerű betartani, tudjuk. A bevásárlások számát a minimálisra korlátozhatod, ha például hetente egyszer, teljeskörűen bevásárolsz. Gondolkozz előre, tervezd meg a heti menüt, és írd meg a bevásárlólistát. Ha mást is el kell intézned, akkor hangold össze az otthonon kívüli teendőket és intézd el egy napon őket!

A postai csekkek fizetése most a szokásosnál is nagyobb bosszúságot okozhat, de jó hír, hogy a legtöbb esetben ez is megoldható otthonról! Ha van bankszámlád és okostelefonod, (és még eddig nem tetted) töltsd le rá a számlavezető bankod mobilbank applikációját. A fizetendő csekken találsz egy QR-kódot, amit a mobilbankon belül be tudsz olvasni, majd a csekket ki tudod fizetni. Ha nem szeretnél mobilbankolni, akkor is van lehetőséged az otthoni fizetésre, pl. az iCsekk segtségével.

Ha van időskorú hozzátartozód, ismerősöd, ajánld fel a segítséged neki(k) ezeknek a feladatoknak az ellátásában!

4.) Sportolj otthon!

Most azoknak is jó eséllyel megnő a mozgásigénye, akik eddig tökéletesen beérték a tömegközlekedési eszközig, illetve boltig való sétával. Ugyan a veszélyhelyzet miatt a konditermek, uszodák és street workout parkok a nagyközönség számára nem elérhetők, de a mozgásnak számos olyan formája van, ami otthonról is könnyen végezhető, ráadásul ehhez általában csak egy törölközőre, vagy polifoamra, és egy sportcipőre van szükség.

 

A Youtube-on rengeteg „otthoni edzés” videót találsz, melyek közül saját szintednek megfelelően válogathatsz, vagy akár Facebook-on is részt vehetsz pl. élő jógaórán. Jelölj ki a napodból egy számodra megfelelő időszakot, és hajrá!

5.) Együtt a család

A gyerekes családok most különösen nehéz helyzetbe kerültek, hiszen az iskolák és óvodák látogatási tilalma miatt a szülők nem csak szülők és kenyérkeresők, de tanárok, menzások és napközisek is egyben. A digitális oktatásra való átállás még gyerekcipőben jár, és vannak kezdeti nehézségek, de muszáj átállni.

 • ▪️ A gyerekeknek a saját szintjükön kell most elmagyarázni, hogy mi történik a világban, és azt, hogy ez a helyzet nem ugyanaz, mint az iskolai szünidő, ezért most ugyan más formában, de tanulni kell.
 • ▪️ Nekik rengeteg idejük, és még annál is több energiájuk marad, amit le kell kötni. Ehhez számtalan segítő tippet találhatsz a neten, hogy könnyebb legyen. Jó apropó most a húsvét közeledte, így csomó kreatív dologgal készülhettek az ünnepre.
 • ▪️ Próbálj türelmes és toleráns lenni. Ez a helyzet mindenkinek borzasztó nehéz, de erősnek kell maradni, ebben pedig egymásra tudtok leginkább támaszkodni! 
6.) Ha túl sok a szabadidőd…

Kezdj el egy új hobbit, pl. olvass új könyveket, barkácsolj, főzz, vagy sportolj! Előrehozhatod a tavaszi nagytakarítást is, átrendezheted a lakást, rendszerezheted a szekrényt… Bármit csinálhatsz, amit eddig halogattál, vagy amire nem volt időd! A legjobb, ha olyan dolgot találsz, aminek van látszatja, így emlékeztet rá, hogy nem hiába fordítottál rá időt és energiát. A lényeg, hogy hasznosnak érezd magad/az időd közben!

És ha még így is marad szabadidőd, rengeteg film és sorozat elérhető ingyenesen, vagy a streaming szolgáltatókon keresztül.

+1 Médiafogyasztás

Szelektáld a híreket! Ha nyugtalanít a végtelen információtömeg, válassz ki egy hiteles hírforrást, ahol naponta 1-2 alkalommal rápillantasz az aktuális helyzetre. A legtöbb, magára valamit is adó objektív portál készít ilyen összefoglalókat reggel és este. 

Ha pedig Te magad is aktív vagy a közösségi médiában, most még jobban figyelj oda arra, hogy mit osztasz meg, és posztolj felelősségteljesen!