Védekezz hatékonyan a vírusok ellen!

Fontos megérteni a vírusok működését, annak érdekében, hogy hatékonyan tudj védekezni ellenük.

Tehát a vírusok olyan mikroszkopikus méretű organizmusok, melyek csak parazitaként, az élőlények sejtjeiben képesek szaporodni. A sejteken kívül csak életjelenséget nem mutató vírusrészecskeként léteznek, melyek a genomból, egy fehérjeburokból, és egyes fajok esetében egy lipidburokból állnak.

Változatos módon terjednek, és találnak új gazdaszervezetet:

ÍGY VÉDEKEZZ A VÍRUSOK ELLEN:

A megelőzés a legfontosabb, amit legegyszerűbben környezetünk tisztántartásával és a személyes higiéniai szabályok szigorú betartásával érhetjük el.

Környezet

A konyhában gyakran megfordulunk, ezért ott különösen körültekintőnek kell lenni:

  • A konyhapultra ne tegyél olyan tárgyat, ami nem odavaló és nem élelmiszer, például mobiltelefont, kulcsot, és pénztárcát. Ha pedig ez elkerülhetetlen, akkor gyakran töröld át a felületet.
  • A hűtőszekrény belsejére is legyél figyelemmel, sűrűbben ellenőrizd benne a lejárt ételeket, és töröld át a polcokat.
  • A gyakran használt konyhai eszközöket is sűrűbben tisztítsd, például a mikrohullámú sütőt vagy a tűzhelyet.
  • A fürdőszobában a mosdó környékére ügyelj, a mindennap használt csaptelepeket is tisztítsd és fertőtlenítsd.
  • A mellékhelyiségben pedig a WC ülőkét, a WC kefét, és annak a nyelét a szokásosnál gyakrabban tisztítsd, a kefét pedig időnként cseréld le. A toalett környékén lévő falfelületet is érdemes gyakrabban tisztítani és fertőtleníteni.

Személyes higiénia

A személyes higiénés szabályok következetes betartásával már a hétköznapokon, járványmentes időben is sokat tehetsz a hétköznapi fertőzések terjedése ellen.

A jelenlegi koronavírus-járvány idején pedig tegyél keresztbe a vírusnak úgy, hogy gyakran mosol kezet, használsz kézfertőtlenítőt, és maszkkal eltakarod a szádat és az orrodat. Így egy csapással az influenzát, náthát okozó vírusok ellen is védve vagy.

Alaposan, szappanos vízzel, legalább 30 másodpercig moss kezet, így egyszerűen lemosol minden kórokozót a kezedről, amikor pedig kézfertőtlenítőt használsz, akkor elpusztítod őket.

Amikor tüsszentened, köhögnöd kell, akkor azt csak papírzsebkendőbe tedd, amit utána zárt szemetesbe kidobsz.

Ha erre nincs lehetőség, akkor a könyökhajlatodba tüsszents vagy köhögj, mert azzal nem fogsz meg semmit, és nem érsz hozzá senkihez, a ruhádat pedig ki tudod mosni.

Tartsd meg az előírt minimum 1,5 méteres távolságot másoktól! Tüsszentés vagy köhögés esetén akár 8 méterre is eljuthatnak a levegőben a szájból és orrból induló részecskék. A távolságtartással viszont a levegőbe kerülő nagyobb részecskék kevésbé vagy egyáltalán nem is jutnak el hozzád.

Ha pedig betegnek érzed magad, ne menj emberek közé, telefonon értesítsd a háziorvosod, aki majd ellát a megfelelő tanácsokkal.

A fentiek betartásával sokkal hamarabb érhet véget a járvány, hamarabb élhetjük újra a megszokott, gondtalan, vírusmentes életünket!