Nyárból őszbe, kintről bentre

Hogyan vegyük fel a harcot a kórokozókkal a hidegebb hónapokban?

Az ősz beköszöntével nem csak a társasági élet, hanem a vírusok és baktériumok is átköltöznek a szabadból a zárt térbe. Örök kérdés, hogy valóban igaz-e, hogy télen hamarabb megbetegszünk, és ha igen, miért? A hőmérséklet lehűlés vajon kedvez vagy árt a baktériumoknak, vírusoknak?

Míg nyáron a strandok, a koncertek, a szabad téri rendezvények és a turista paradicsomok minősülnek a vírusok és baktériumok legkedveltebb helyeinek, addig télen az alacsony celsiusoknak köszönhetően ők is inkább az ajtók mögé húzódnak. A kérdés az, hogy vajon a harcot is másképp kell-e felvenni velük a hidegebb hónapokban?

A kutatások szerint a kórokozók száma a hidegévszakokban szignifikánsan csökkennek. Így ősszel és télen az egyik leghatékonyabb megoldás ellenünk természetes ellenségük, a hideg. A téli megfázások javarészét a tévhittel szemben nem csak a vírusoknak, hanem a hőmérséklet csökkenés és az immunrendszer gyengülés kombinációjának köszönhetjük. A kevesebb mozgás és frisslevegő, a D-vitamin hiány komoly hatást gyakorol szervezetünkre, s így a kórokozók sokkal hatékonyabban támadják meg azt, mint nyáron.

Azonban a mínuszuk nem minden vírusnak okoznak gátat, a felsőlégúti megfázások korokozóinak ideális az alacsony hőmérséklet, ezért is esünk át rajta sokkal nagyobb arányban a hidegebb hónapokban. S mivel a hideg miatt sokat vagyunk zárt térben, például az irodában, a tömegközlekedési eszközökön vagy akár otthon a kórokozók sokkal könnyebben szaporodnak az ideális körülmények között.

Ajánlott a rendszeres szellőztetés, mind az otthonainkban, mind pedig a munkahelyünkön. Fontos, hogy télen is sok vitamindús zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, és rendszeresen mozogjunk.
A napsütéses decemberi napokban is érdemes rétegesen felöltözni, mert sokszor csalóka az időjárás és egy sál, egy hét betegségtől menthet meg bennünket. Ne felejtsük el kezeink tisztaságának fontosságát, hiszen a vírusok és baktériumok nagyon gyakran a kezeink által kerülnek szervezetünkbe.