Ne nyiss ajtót az influenzának!

Kopogtat az ajtón az influenzaszezon – ugye Te sem szeretnéd beengedni? A késő őszi napokban érdemes egyre nagyobb figyelmet fordítani egészségünk megőrzésére és immunrendszerünk védelmére. Nem csak az időjárás lesz barátságtalan, hanem a kórokozók is egyre agresszívabban támadják meg a legyengült szervezeteket. A kézhigiéniának elsődleges szerepe van a védekezésben, fogadj meg pár jó tanácsot a kézfertőtlenítés szakértőitől.

A vírusok és baktériumok jelentős része kezünkről kerül szervezetünkbe. A tömegközlekedési eszközök, a bevásárlóközpontok, a szórakozóhelyek és éttermek egyrészről közkedvelt másrészről kikerülhetetlen helyszínei mindennapi éltünknek. Az említett pontokon sok olyan eszköz, tárgy van, amivel naponta sok száz ember érintkezik. A kapaszkodók, a bevásárlókocsik, a kilincsek a baktériumok és vírusok számára tökéletes telepek melyeken megtapadhatnak és kezeink segítségével tovább vándorolhatnak egy gazdatestbe. A kézhigiénia ezért kell, hogy mindig elsődleges szempont legyen! Fontos, hogy influenzaszezonban ne csak a betegség jeleit mutató emberektől tartsuk a távolságot. Bárkiben lappanghat, akárki hordozhat baktériumokat, vírusokat. Sokszor, még ha nem is érezzük magunkon a betegség nyomait, könnyen lehet, hogy szervezetünkbe már bekerült. Immunrendszerünk erőssége sokszor gátat jelenthet nekik, így nem feltétlen minket, azonban a körülöttünk lévőket könnyedén megtámadhatják.

Mossuk gyakrabban kezeinket, meleg vízzel, szappannal legalább 2 percen keresztül, különös tekintettel körmeinkre is. Ha a lehet, használjunk fertőtlenítő hatású kéztisztítókat. Utazás közben kezeinket amennyire csak lehet, tartsuk messze szájunktól és szemünktől. Testrészeink mellet, arra is figyeljünk, hogy a tömegközlekedés vagy bevásárlás során használt eszközeinket, mint például a telefonunk szintén fertőtlenítsük, az otthoni használatot megelőzően.

Kerüljük a testi kontaktust, öleléseket, kézfogást, puszikat, hiszen az influenza legtöbb változata cseppfertőzéssel terjed, testi kontaktus során. Mindig zsebkendőbe tüsszentsünk és utána fertőtlenítsük kezeinket. Tisztítsuk gyakrabban a környezetünkben lévő tárgyakat és felületeket.
Szellőztessünk minél gyakrabban a munkahelyünkön és otthonunkban is.

Az influenza tünetei, fáradékonyság, magas láz, végtagfájdalom, fejfájás, légzési nehézségek. Nem minden esetben jelentkezik az összes tünet egyszerre, valamint intenzitásuk is eltérő. Ezért, ha akár csak egy jelet is észlelünk magunkon, vagy családunk bármely tagján legyünk óvatosak és fordítsunk kellő figyelmet az ápolásra.

Ha figyelsz a rendszeres és alapos kéztisztaságra és fertőtlenítésre, már sokat tettél a baj megelőzésének érdekében.