Miről árulkodik a fertőtlenítőszer címkéje?

Fontos segítőtársaink, melyek megakadályozzák, hogy az olyan apró kórokozók, mint a vírusok és a baktériumok bejussanak a szervezetünkbe. De miként képesek erre, és mi garantálja hatásosságukat? Górcső alá vettük a fertőtlenítőszereket!

Ezt tartsuk szem előtt a választáskor 

Vásárláskor szánjuk néhány extra percet arra, hogy alaposan áttanulmányozzuk a címkén szereplő információkat. Először győződjünk meg a fertőtlenítő hatásspektrumáról: ez megmutatja, milyen kórokozók ellen hatékony. A baktérium-, gomba- és vírusölő termékek mutatkoznak a leghatékonyabbnak a kritikus, fertőzésveszélyes időszakban. 

Mi mit jelent? 

A háztartásokban általában alkalmazott fertőtlenítőszerek esetében leggyakrabban az antibakteriális kifejezéssel találkozhatunk. Jó tudni, hogy az ilyen típusú termékek csak blokkolják a baktériumok szaporodását, nem pusztítják el őket. 

A kéz- és bőr-, illetve a felületfertőtlenítő szerek esetében feltüntetik az úgynevezett hatásspektrumot, amely megmutatja, hogy előírás szerinti használat esetén milyen kórokozók ellen hatásos. Az alábbi fogalmak fordulhatnak elő: baktériumölő (bactericid), gombaölő (fungicid), vírusölő (virucid), valamint tuberkolocid, mely arról árulkodik, hogy elpusztítja a TBC-t okozó baktériumot is. 

Fontos információ még a felhasználási terület. Ebből arról szerezhetünk információt, hogy az adott termék felhasználása felületre vagy kézre és bőrre, esetleg valamilyen eszközre javasolt. Ha például a felületek fertőtlenítése a cél, ideális választás az egy lépésben tisztító és fertőtlenítő, semleges illatú BradoClub alkoholos fertőtlenítő aeroszol, mely minden alkoholálló felületen alkalmazható. Amennyiben a kéz fertőtlenítését szeretnénk a lehető legkényelmesebb módon megoldani, akkor olyan terméket keressünk, mely nem szárít, nem ragad és nem irritál. Ettől persze a kellemes illatról még nem kell lemondanunk: többféle illatú BradoLife kézfertőtlenítő gél közül választhatunk. 

Bizonyítottan hatásos! 

Természetesen mindegyik kizárólag érvényes engedély birtokában forgalmazható. A hatóság az engedélyt csak a megfelelő hatékonyságot igazoló vizsgálati adatok meglétekor adja ki. A termék címkéjén kötelezően fel kell tüntetni az engedély számát.