Kézfertőtlenítés a piszkos gyerekpraclinak?

Ha kis- (vagy akár nagyobb) gyerekes szülő vagy, akkor jól tudod: a világot lehetetlen csupán elméleti magyarázatokból, szavakból kiindulva felfedezni. Csibédnek önálló tapasztalatokra, sok játékra van szüksége ahhoz, hogy megismerje mindazt, ami körülveszi, és önállóan vonja le a saját következtetéseit – remélhetőleg azt, hogy mindaz, amit láthat és tapinthat, érdekes és izgalmas. Kézfertőtlenítésre nem ezeknek a minél érdekesebb kalandoknak a során, hanem utánuk, a felfedező játék végeztével azonban mindenképpen szükség van.

A gyerektenyér és a kézfertőtlenítés

Nálatok is hosszas alkudozás, netalán szelíd közelharc előzi meg az elmaradhatatlan kézmosást hazatérés után? Ha gyermeked elsőre tiltakozik az ellen, hogy játék után a mosdóba vezessen az út, meg kell értened, hogy számára ez „unalmasnak”, érdektelen elfoglaltsággal elpazarolt időnek tűnik.

Tedd a kézmosást érdekessé számára különféle kis kihívásokkal! Javasolhatod például azt, hogy egy kis kézmosó dalt énekeljetek közösen, és a dal időtartama alatt az alapos kézmosásra összpontosítsatok. Bármelyik dalocska vagy mondóka megteszi, ami legalább 20-30 másodpercen át tart – ez egy türelmetlenebb gyereke számára hatalmas idő! –, a kézfertőtlenítés játékszabálya mindössze annyi, hogy a sikálást csupán az éneklés után lehet abbahagyni.

Beszerezhetsz egy homokórát is, amiben együtt figyelhetitek kézfertőtlenítés közben a pergő, színes homokot: ez is eltereli a figyelmet a nemes feladat „kötelező” és ezért sok gyerek számára „nemszeretem” jellegéről.

Annak érdekében, hogy még véletlenül se spóroljatok időt az alapos kézmosásra szánt minimum fél percen, összekapcsolhatod a családi rituálét a számolás és/vagy az időmérés játékos tanításával is. Számoljatok el lassan, együtt 10-től 20-ig (hiszen egy-egy másodperc kicsit hosszabb, mint az egyjegyű számok kimondásához szükséges idő), vagy ha ez már nem jelent gondot, akkor visszafelé. Ezáltal nem a „kellemest a hasznossal” kötöd össze, hanem két nagyon hasznos dolgot: a gyermek szám- és időérzékének fejlesztését a higiéniára való neveléssel.

Ha azonban a gyermeked nem partner ebben, ne hibáztasd! Egyszerűen ajánlhatod azt is, hogy idézze fel, mi az, ami a legjobban tetszett neki, vagy aminek a legjobban örült a mai napból. Hiszen annyi minden van naponta, amiért hálásak lehetünk a sorsnak! Érdemes néha átismételni ezeket a történéseket, hogy derűsebb irányba tereljük a gondolatainkat, és az „uncsi” kézmosás végén együtt mosolyogjunk!

Végül pedig, ami a legfontosabb, és amiről a következő linken olvashatsz tovább, hogy 60 éves szakmai tapasztalatunk alapján kialakított, minőségi szert használjatok a kézfertőtlenítéshez.