Hogyan vértezd fel szervezeted a betegség elleni harcra?

Hogyan vértezd fel szervezeted a betegség elleni harcra?

A nyáron felhalmozott tartalékaink – vitaminok, ásványi anyagok és napsütés – a tél folyamán igencsak megkopnak, tavaszra szinte teljesen kimerülnek. Ezért érezzük magunkat sokkal fáradtabbnak, és ezért betegszünk meg ilyenkor sokkal könnyebben. Egy kis odafigyeléssel a táplálkozásra, felkészülhetsz erre az időszakra és optimális szinten tarthatod a szervezetedben a vitaminokat és ásványi anyagokat. Ez pedig különösen fontos jelen körülmények között: habár egy erős immunrendszer sem tud 100%-ban megvédeni az influenzától, vagy a koronavírustól, de jó eséllyel akár tünetmentesen, vagy csak enyhe tünetekkel, és sokkal gyorsabban gyógyulhatsz fel a betegségből!

A legfontosabb immunerősítő vitaminjaink a C-, és a D-vitamin!

Míg az előbbiből könnyedén magunkhoz tudjuk venni táplálkozással az ajánlott mennyiséget, utóbbiból sajnos kiegészítésre van szükségünk. A D-vitamin a bőrünket érő természetes napfény (és nem a szolárium!) UV-B sugarainak hatására termelődik szervezetünkben. Áprilistól – októberig, ha napi 20-25 percig éri napfény az arcunkat és a fedetlen végtagjainkat, az elegendő mennyiségű vitaminnal lát el egy egészséges szervezetet. A napozás nem segít ezen: napozni ugye csak naptejjel ajánlott, az viszont gátolja a D-vitamin képződést. Télen értelemszerűen napsütésből sem jut annyi, és fedetlen bőrfelületekkel se nagyon járkálunk hosszabb ideig a szabadban, így az ajánlott napi 2000 NE (Nemzetközi Egység) beviteléhez válasszunk étrend-kiegészítőt. A D-vitamin erősíti az immunrendszert, és pozitív hatással van többek között a csontozatra, és a szívre is.

A C-vitamin a másik fontos eszközünk, rengeteg zöldségben és gyümölcsben megtalálható, és változatos táplálkozással gond nélkül beviheted az ajánlott 75-90mg mennyiséget. (Fontos: ha dohányzol, az ajánlott mennyiség 110-125mg!) A C-vitamin fontos szerepet játszik a légúti fertőzések megelőzésében, és a kollagéntermelésben, ami az elsődleges védvonalunkat, a bőrt táplálja.

Fontos szerepe van továbbá szervezetünk működésében az A-, E-, B-vitaminoknak, és az olyan nyomelemeknek, mint a kalcium, magnézium, nátrium, kálium és a szelén.

Válassz a boltban, piacon szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, használd nyersen, párolva vagy főzve az ételek elkészítéséhez! Legjobb nyersen, így minden vitamin és ásványi anyag benne marad: ropogtasd nassolnivalóként, vagy készíts belőle smoothie-t, turmixot!