Gyerekek és a helyes kézhigiéné

Gyerekek és a helyes kéz-higiéné

Most különösen fontos, hogy a gyermekek megtanulják, hogyan kell helyesen kezet mosni, fertőtleníteni, megakadályozva ezzel a betegségek továbbterjedését, és megvédve saját egészségüket.

A meleg vizes, alapos kézmosás szappannal az egyik legegyszerűbb, és leghatásosabb módja a kezek megtisztításának. Tanítsuk meg nekik, hogyan csinálják helyesen:

1. Kezdd azzal, hogy elmondod neki, miért fontos ez: ő sem szeret betegnek lenni, és biztosan nem szeretné, ha mások is elkapnák tőle.

2. Mondd el neki, hogy mikor kell kezet mosni:

– evés előtt, és mielőtt a szeméhez, szájához, vagy sebes bőrfelülethez nyúl.

– wc használat után, kisállat simogatást követően, állateledel, vagy jutalomfalat megfogása után, játszótér után, vagy miután beteg emberrel, szeméttel vagy használt pelenkával érintkezett.

3. Jöhet a kézmosás 4 egyszerű lépésben:

– nedvesítsd meg a kezed, és adagolj folyékony szappant, vagy sima szappannal dörzsöld addig, amíg nagyon-nagyon habos nem lesz.

– kezdd el magadban énekelni a „boldog szülinapot!” című dalt. Közben dörzsöld, dörzsöld a tenyereket, a kézfejet, egészen a csuklóig, az ujjak között, a hüvelykujj tövében.

Ne feledkezz meg a körmök alatti részről sem: „vakard” minden ujjaddal az egyik, majd a másik tenyered. Csináld ezt addig, amíg a dalt kétszer el nem énekeled magadban!

– öblítsd le alaposan folyó víz alatt, figyelve az ujjak közötti, és a körmök alatti részre is.

– szárításhoz használj papírtörlőt, papírzsebkendőt, vagy otthon tiszta törölközőt. Kész is!

4. Ha nincs lehetőség kézmosásra, akkor remek alternatíva az alkoholos kézfertőtlenítőszer: legalább 60% alkoholt tartalmaznak, ami hatékonyan pusztítja el a kórokozók nagy részét, gátolja meg azok szaporodását.

– Nyomj a gyerek tenyerébe borsónyi adagot a kézfertőtlenítő gélből, és dörzsölje addig a tenyerét a kézmosás mozdulataival, amíg teljesen száraz nem lesz a keze.

– A vírusok elleni hatás kifejtése érdekében nyomj még egy adag kézfertőtlenítőt, és ismételje meg a mozdulatsort mégegyszer.

Figyelj, hogy piszkos, vizes, zsíros felületen a fertőtlenítő nem hatékony!

– Gyerekek esetében ne használj illatos kézfertőtlenítőt, ezzel megakadályozva, hogy „megkívánja” és megkóstolja azt!

– Tartsd olyan helyen, ahol nem érheti el, és beszéld meg vele, hogy miért nem szabad megnyalnia a kezét, amíg teljesen meg nem száradt.