Fiatalos higiénia – függetlenül a körülményektől

Pfúj, gusztustalan! Biztosan volt már a Te életedben is olyan pillanat, amikor a legszívesebben így kiáltottál volna fel. Visszafogtad magad, és semmit se mondtál? Pedig nem neked van okod szégyenkezni a természetes reakciód miatt, hanem a higiénia alapvető szabályai ellen vétő delikvenseknek. Az ő viselkedésükön azonban aligha fogsz tudni változtatni. Tudom, nem igazságos, de Neked kell helyettük is tisztának, a körülményektől függetlenül betegségforrásoktól mentesnek lenned – a saját érdekedben.

A személyes higiénia a Te felelősséged

A fiatalok körében nem titok: ha óvszeres védekezés nélkül létesítesz szexuális kapcsolatot, az felér azzal, hogy mindenki mással is intim kapcsolatba kerülsz, akivel az illető személy előzőleg volt. Ez a belátás vezetett el (szerencsére!) a gumióvszer egyre elterjedtebb használatához, és hasonló szemléletváltásra van szükség a kézfertőtlenítés terén.

Íme a legmegdöbbentőbb tény: 20 emberből egyetlen 1 (más szóval a körülötted élő és mozgó személyek 5%-a) mos kezet alaposan a WC-használat után. Mások végeznek némi kézmosáshoz hasonló mozdulatokat, tessék-lássék kéztörlést, ami viszont nem elég ahhoz, hogy valódi higiénia jellemezze az érintésüket.

Nem éppen ugyanaz, mint ha egyáltalán nem törődnének a tisztasággal, de a lényegen nem változtat, ha nem szánják rá a szükséges időt, és nem fordítanak gondot arra, hogy kézfertőtlenítő kendőt, folyékony kézfertőtlenítő szert hordjanak maguknál. Már-már azt mondhatnám, hogy világosabb a képlet azok esetében, akik egyáltalán nem foglalkoznak a kézmosással a WC-ből kilépve. Ilyenek is szép számban vannak persze: 10 emberből 1-nek sohasem jut eszébe ilyesmi!

Veszélytelennek tűnik? Nem az!

Fesztiválokon, partikon, a közösségi közlekedés során 10-nél sokkal több emberrel kerülsz kapcsolatba. Elegendő néhány piszkos kéz után érintened ugyanazokat a felületeket, és máris olyan „maradandó emlékekkel” távozol, amelyekről jobb nem is beszélni. Az influenza és a hasmenés, a kiütések és egyéb nemkívánatos tünetek az ilyen akaratlan intim találkozások nyomán jelennek meg.

 

Pedig mi sem egyszerűbb, mint gondoskodni róla, hogy a higiénia a Te esetedben ne a körülményeken múljon, hanem a saját hozzáállásoddal elejét vedd a fertőzéseknek. Tájékozódj a legkényelmesebb megoldásról a linken, ha úgy gondolod, hogy számodra fontos a higiénia!