A használati tárgyak veszélyei

Életünk azon színterein, ahol a legtöbb időt töltjük, kiemelten törődnünk kell a higiéniával. Otthonunkban és a munkahelyünkön egyaránt fontos olyan tiszta és friss környezetet teremtenünk, amelyben védve érezhetjük magunkat a fertőzéseket okozó baktériumoktól, gombáktól és vírusoktól. Hogyan lehet minimálisra csökkenteni a fertőzés rizikóját a használati tárgyainkon?

Mobiltelefonok, klaviatúrák

A 2000-es évektől extrém gyorsasággal szaporodó mobiltelefonok, illetve számítógép-használat kiemelt segítséget nyújtanak mindennapi életünk, munkánk során. Az előnyök mellett azonban számos hátrány is realizálódott használatuk során: ilyen például az adatbiztonság veszélye, a zaj- és zavaró tényezők megjelenése, illetve a különféle kórokozók, baktériumok közvetítése.

Eszközeink a „Trójai faló” szerepében

A telefon, egér, klaviatúra, villanykapcsolók, kilincsek felületét megérintve a bőrön lévő zsír- és egyéb szennyeződések utat nyitnak a könnyed átvitelnek. Amit megérintünk, és a bőrünkre kerül, az a gyakori telefonos érintés miatt annak a felületén landol. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a Staphylococcus aureus, Acinetobacter baumanni, Pseudomonas species (multidrog rezisztens formái is) a leggyakoribb baktériumok, amelyekkel érintkezhetnek a telefonok, 2,5-40%-os gyakorisággal.

Akár otthon, akár a munkahelyünkön tartózkodunk, szükségessé válhat a különböző eszközök (egér, billentyűzet, távirányító, telefon, kulcsok) fertőtlenítése. Fertőtlenítse naponta a gyakran használt eszközeit, hiszen a vírusok és baktériumok bármikor visszatérhetnek.

Mit tehetünk?

A fertőtlenítés minden olyan eljárás együttes elnevezése, aminek célja a külső környezetbe került kórokozók elpusztítása, azok inaktiválása vagy fertőzőképességének megszüntetése. Sok fertőzés közvetetten terjed, azaz a kórokozóik a tárgyakról kerülnek át a kézre, majd a szervezetbe.

Fertőtlenítsük sűrűn az alábbiakat:

ajtó-, ablak-, szekrény- és hűtőszekrénykilincs,
• villanykapcsoló,
• konyhai asztal és pult,
• laptop,
• mobiltelefon,
• távirányító,
• klaviatúra, egér
• mosdókagyló, csap és WC

Hogyan fertőtlenítsünk alaposan?

Fertőtlenítsen naponta, akár többször is! A baktériumok és vírusok visszakerülhetnek a felületre. Fontos, hogy a fertőtlenítőszer hatóanyaga a fertőtlenítés után is el tudja pusztítani a kórokozókat. 

Folyékony vagy aeroszolos fertőtlenítő? Mindkettő hatásspektruma ugyanaz. A folyékonyt inkább nagyobb felületek (pl. asztal), az areoszolt pedig nehezen hozzáférhető, zegzugos felületek (pl. műszerfal, szellőző) fertőtlenítésére használjuk.

Milyen gyakran?

Járványidőszakban, főleg forgalmas helyeken inkább óránként fertőtlenítsünk. Mindig fertőtlenítsük a kilincseket, kapcsolókat, miután valaki kintről érkezik az otthonunkba vagy a munkahelyünkre (pl. boltból, postás vagy pizzafutár érkezése után stb.), illetve amikor szükségét érzi (pl. állatokkal való érintkezés után, idősebb vagy krónikusan beteg hozzátartozó környezetében). A felületfertőtlenítőt ne mossuk és ne töröljük le!

IRODALOM:
1.Brady R.R.W, Verran J, Damani NN, Gibb AP. Review of mobile communication devices as potential reservoirs of nosocomial pathogens. Journal of Hospital Infection 2009; 71:295-300
2. https://www.science.org.au/curious/people-medicine/how-germs-spread-surfaces