Érdekes tények

Az embereknek mindössze 5 %-a mossa meg alaposan a kezét mosdóhasználat után, 10%-uk pedig egyáltalán nem mos kezet a WC-ből kilépve.

%

Alapos kézmosás

%

Nem mos kezet!

Az edzőtermi eszközök veszélyesebbek lehetnek, mint a nyilvános WC-k

Fertőzésekkel térhet haza az ember az edzőtermekből, ahol a gépek és eszközök egy része akár koszosabb is lehet, mint a nyilvános vécék ülőkéje – derült ki egy közelmúltbeli amerikai vizsgálatból.

Megvizsgálva 27 fitneszgépet, az eredmények azt mutatták, hogy egy átlagos futópadon, edzőtermi biciklin és kézi súlyzón hemzsegnek a baktériumok.

Egy edzőtermi kerékpár 39-szer koszosabb, mint egy önkiszolgáló étterem tálcája, míg egy futópadon 74-szer több a baktérium, mint egy nyilvános mosdó vízcsapján. Higiéniai szempontból azonban a kézi súlyzók állnak az utolsó helyen: ezeken ugyanis 382-ször több a baktérium, mint egy nyilvános vécé ülőkéjén.

Egy átlagos munkanapon rengeteg ember utazik tömegközlekedéssel az ország különböző pontjain. A fővárosi metrókon például több mint félmillió ember utazik vonalanként naponta és fogja meg a kapaszkodókat, vagy nyomja meg a leszállásjelzőket.

Emberi ürülékkel szennyezett használati tárgyak

  • Bankkártyák 10%
  • Bankjegyek 14%
  • Emberi kezek 26%

A michigani Állami Egyetem egyik vizsgálata kimutatta, hogy mindennapos használati tárgyaink milyen veszélyeket rejtenek. Például hatból egy mobiltelefon ürülékkel szennyezett. De nem jobb a helyzet a fizetőeszközök esetében sem: a bankkártyák 10, a bankjegyek 14%-án található emberi ürülék. A felmérés szerint továbbá az emberek 26%-ának a kezén van ürülékből származó szennyeződés.

Mindössze egyetlen gramm emberi ürülék akár 10 millió vírust és baktériumot tartalmazhat. 

Ha valaki a tenyerébe tüsszent, akkor a mindennapos rutinmozdulatok során közvetlenül vagy közvetetten még a hatodik ember kezére is bőven kerül baktérium az ő kezéről.

Nem hiszi?

Kutatások kimutatták, hogy az emberek 95%-a nem is tudja, hogy mit jelent az alapos kézmosás. Ez nagyon riasztó adat, főleg, ha hozzátesszük, hogy az eredmények arra is rámutattak, hogy a többség mindössze 6 másodpercet szán a kézmosásra. Pedig legalább a tripláját kellene fordítani rá ahhoz, hogy megfelelően tiszták legyenek a kezeink. Kíváncsi rá, milyen a helyes kézmosás?

A TBC-t, vagy más néven gümőkórt okozó tuberculosis bacillus

beszáradt köpetben 6-8 hónapig is életképes!

Statisztikák kimutatták, hogy az emberek óránként átlagosan hatszor érintik meg az orrukat, de megfázásos, vagy allergia szezonban ez többszörösére nőhet. Kezünk egyetlen négyzetcentiméterén pedig akár 10 millió baktérium is lehet.

Több tudományos kutatás is bizonyította már, hogy a fertőző betegségek 80 százaléka közvetlen érintkezés útján terjed. A kezünkkel nagyon sok mindent fogunk meg naponta, így mi magunk fertőzzük meg saját magunkat, amikor az orrunkhoz, szemünkhöz, szánkhoz nyúlunk, vagy kéztisztítás nélkül elkezdünk enni.

Alapos és helyes kézmosással, vagy adott esetben kézfertőtlenítéssel a légúti fertőzések közel negyede, a hasmenéses megbetegedések közel fele megelőzhető.

Egy friss kutatás szerint, ha gépi kézszárítót használunk, az olyan, mintha nem is mostunk volna kezet. A meleg levegős készülékek ugyanis, a fekáliából származó kórokozókkal fújják tele a tiszta kezeket. A nyilvános vécékben sokkal több olyan, emberi ürülékből származó baktérium, amik a wc lehúzásakor kerülnek a levegőbe. A kézszárítók pedig nem csinálnak mást, mint azt felmelegítve nagy sebességgel fújják ki.

Egy egyetem 36 illemhelyét megvizsgálva arra jutottak, hogy a kézszárítók használata után messze több kórokozó kelül a kezekre a normálisnál. Tesztelték a részecskeszűrőkkel felszerelt gépeket is, s arra jutottak, hogy ezek csak a kórokozók mintegy 75 %-át képesek megállítani.