Védelem az egész családnak

A kézről a szervezetbe kerülő kórokozók általi fertőzéseknek a gyermekek különösen ki vannak téve. Különösen kicsi korban érdeklődésük jeleként mindent meg akarnak ízlelni, játék közben megfeledkezve magukról a szájukba nyúlnak, és még sorolhatnánk a veszélyforrásokat. Hogyan óvhatjuk meg őket?

Baba a családban

Egy újszülött érkezése a családban hatalmas boldogság. Ugyanakkor – különösen első gyerekes szülőknek – sok aggodalommal is jár, hiszen az anyukák és apukák mindentől meg szeretnék védeni gyermeküket. Ez az aggódás a látogatók érkezése során különösképp előtérbe kerülnek: Vajon nem beteg, aki hozzáér a picihez? Vajon jól megmosta a kezét, mielőtt a babaszobába lépett? Megkérdezni mégsem gyakran szokták, tartva attól, hogy megbántják a kedves látogatót. A szülőnek azonban a gyermeke egészsége kell, hogy a legfontosabb legyen. Udvariasan, kedvesen, vagy akár játékos formában – pl. egy erre utaló matricával, kis táblácskával a bejáratnál –, de hívjuk fel a figyelmét a látogatóknak, hogy az újszülött babák bizony sokkal veszélyeztetettebbek a fertőzésekkel szemben. Ezért betegen, vagy kéztisztítás nélkül ne látogassák meg a kicsit. A teljes biztonság érdekében a fertőtlenítő hatású szappanok, vagy szerek használata ja

Veszélyes játszóterek

Ahogy cseperedik a gyermek, már nem csak az otthoni játékokkal, de közösségi játszóházakban, vagy játszótereken is szívesen töltünk vele időt. Mindegyik esetben rengeteg gyerek fordul meg az adott helyen, fogja meg a játékokat, és lehetünk biztosak abban, hogy mindegyik kicsi teljesen egészséges. A szabadban lévő játszótereken ráadásul még az odatévedt állatok – kóbor kutya, macska, vagy galambok – ürülékei is számtalan kórokozóval szennyezhetik be a szórakozást nyújtó játékokat. Ilyen helyeken érdemes akár többször is megtisztítani a gyerek kezét a praktikus, víz nélkül is használható fertőtlenítőkkel. Az viszont kiemelten fontos, hogy kéztisztítás nélkül semmiképpen ne etessük, vagy hagyjuk enni a kicsiket.

Kamaszpanasz

A kamaszok, tinédzserek számtalan közösségi programon – szórakozóhelyeken, fesztiválokon, egyéb bulikon, közös túrákon, kirándulásokon – vesznek részt, ahol bizony az élmények mellett fertőzéseket is begyűjthetnek, ha nem figyelnek oda kezük tisztaságára. Iskolai kirándulások, túrák, fesztiválok, egyéb bulik – számtalan veszélyt rejtenek magukban. Gondoljunk csak a közös – esetenként mobil – wc-k használatára, egy jó fotó kedvéért az egymás kezébe adott telefonokra, a buli előtt vagy után bedobott gyorskajára. Ha ezek során megfelelően tisztítják a kezüket – akkor is, amikor nincs lehetőség szappanos vízzel kezet mosni –, sok bajt kerülhetnek el a fiatalok.

Mindezek mellett a kamaszok gyakran küzdenek a pattanásokkal, illetve sokan viselnek kontaktlencsét is. Nagyon fontos, hogy mindig megfelelően tiszta kézzel nyúljanak a gyulladt bőrfelülethez, vagy a szemükhöz és az éles látást segítő eszközhöz, bárhol is vannak. Akár otthon vannak, akár út közben, vagy egyéb olyan helyen – mint pl. egy túra, vagy fesztivál –, ahol nincs lehetőség a szappanos kézmosásra, számukra is segítséget és hatékony védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben a praktikus kézfertőtlenítők.

Mutasson példát a gyerekeknek!

Egy brit kutatás során konyhákban helyeztek el kamerákat, és a főzés közbeni kézmosási szokásokat figyelték meg. Az eredmények megdöbbentőek: a nyers csirkehússal való érintkezés után – ami egyébként szalmonellával is fertőzött lehet –, a felnőtteknek csak a fele, a tinédzserek közül viszont senki nem mosott kezet. A michigani Állami Egyetem kutatása pedig azt mutatta ki, hogy a férfiak 15%-a, míg a nők 7%-a egyáltalán nem szokott kezet mosni wc-használat után. Ezek az adatok döbbenetesek, ezért különösen fontos, hogy a kéztisztítás jelentőségét már gyermekkorban tudatosítsuk a gyermekekben.

Nem elég azonban csak beszélni róla, meg is kell mutatni a gyerekeknek, mi a helyes e téren. Szülőként, pedagógusként példák vagyunk számukra minden szempontból, így a kéztisztításban is. Ha a gyermek a felnőttől azt látja, hogy alaposan és rendszeresen tisztítja a kezét – különösen étkezések előtt – akkor ő is hasonlóképpen fog cselekedni és egészségtudatos felnőtt válik belőle.

Mutasson példát, nézze meg, milyen a helyes kézmosás!

Természetesen nem az a cél, hogy folyamatosan és teljesen sterilen tartsuk a kezünket. Azonban az tény, hogy a világon évente több millió ember hal meg a nem megfelelően tiszta kéz által terjesztett fertőzések, betegségek következtében, és hazánkban is előfordulnak ilyen jellegű