Hol találkozhatsz kórokozókkal?

Betegségeket okozó kórokozókkal bárhol találkozhatunk: otthonunkban, munkába menet, orvosnál várakozva. Olykor bele sem gondolunk, hogy egy-egy mozdulatunk milyen veszélyeket rejt magában. Biztosan sokan láttak már olyat – vagy akár maguk is megteszik –, hogy utazás során tömegközlekedési eszközről leszállva, vagy épp felszállva, előveszik a táskájukból a szendvicset, a gyorsan megvásárolt pékárut és idő hiányában ott helyben elfogyasztják. Gondoljuk végig, hogy az a kéz, amivel ilyenkor megfogjuk az ételt, mi mindent érintett meg előtte: kilincs, liftgomb, kapunyitó, ajtónyitó a tömegközlekedési eszközön, kapaszkodó, esetleg autókilincs, kormány, a mozgólépcső kapaszkodója, pékség ajtaja, bankautomata gombjai stb. Ezeket a dolgokat előttünk akár több ezer, vagy több százezer másik kéz érintette, amelyek esetében nem lehetünk biztosak abban, hogy mindegyik tiszta volt.A budapesti 2-es és 3-as metrón egy átlagos munkanapon több mint félmillió ember utazik vonalankéntSokan gondolják például azt is, hogy az irodában, a számítógéphez leülve, a billentyűzetet és egeret használva semmilyen veszély nem fenyegeti őket. Tévednek!

Gondoljunk csak bele! A munkahelyünkön a mellékhelyiség közös használatú, a konyha szintén, de már az iroda ajtajának kilincsét is számtalan ember megfoghatja. Biztos, hogy mindenkinek tiszta a keze? Mindenki kezet mosott szappannal, aki az utcáról bejött az irodába? Megérintjük a közös használati tárgyakat, kezet fogunk, és máris ott vannak a kezünkön a bacilusok. Ezzel a kézzel pedig – bele sem gondolva ebbe – elkezdjük használni a munkaeszközeinket, ezzel áttéve rájuk a kórokozókat. Egyes baktériumok – például a megfázást okozó kórokozók – pedig akár két napig is életben maradnak a billentyűzeten, vagy az egéren.Érdekli, hogy a baktériumok hány ember kezére kerülnek át egy olyan kézről, amibe beletüsszentettek?Az Arizonai Egyetem kutatói megállapították, hogy a számítógépek billentyűzetén ötször annyi baktérium van, mint a WC-ülőkén. A munkaeszközön találtak többek között kólibaktériumokat, Staphylococcus aureust, sőt, Enerobacter fajokat is. Ha ehhez hozzávesszük azt a kutatási eredményt, hogy óránként átlagosan 16-szor nyúlunk az arcunkhoz, akkor láthatjuk, mennyire fontos, hogy tisztán tartsuk ezeket az eszközöket. Az irodában – vagy akár otthonunkban is – a számítógépes eszközök fertőtlenítése ma már könnyen, akár pár mozdulattal megoldható fertőtlenítő kendők, spray-k segítségével. Ne sajnáljuk rá az időt!

Számos olyan élethelyzet van az utazáson, irodai környezet túl, ahol kórokozók okozta veszélyeknek vagyunk kitéve: közösségi terek – mint edzőtermek, orvosi rendelők, mozi stb. –, vagy olyan egyéb helyzetek, ahol sok ember fordul meg. Mint például a fesztiválok, rendezvények. Az ilyen eseményeken a különféle gasztronómiai csodákat árusítókat a hatóságok rendszeresen ellenőrzik. Azonban nem állhatnak oda minden vendég mellé is, aki megfogja a pultot, a közös használatú fűszerszórót, vagy szószos üvegeket, hogy elég tiszta-e a kezük. Egy-egy ilyen rendezvényen több száz, vagy több ezer ember érinti meg ezeket a dolgokat, vagy a pultot, asztalt, ahová leülünk elfogyasztani a megvásárolt különlegességeket. Ennek ellenére a többség kézmosás, kéztisztítás nélkül lát neki az evésnek, bele se gondolva, hogy mit fogott meg, amit előtte már több ezren megérintettek.

De ugyanígy nagyon lényeges a kirándulások, túrázások, kerékpártúrák során történő étkezések előtti kéztisztítás. Az út során számtalan olyan helyzet adódik, amikor kórokozók tapadhatnak a kezünkre. Képzeljünk el egy ilyen konkrét helyzetet: vonattal elmegyünk a kirándulás helyszínére, átmegyünk az erdőn, ahol megérintjük a természet kincseit, használjuk az iránytűt vagy térképet, esetleg elmegyünk egy turistaház külső mellékhelyiségébe, majd még néhány kilométer után egy erdei tisztáson nekilátunk a hozott elemózsiát elfogyasztani. Hol van a történetben a megfelelő kézmosás?

Használati tárgyaink és kezünk tisztaságára mindenképp figyeljünk, bárhol vagyunk: otthon, irodában, útközben, szabadidős programok alatt. Rendszeresen tisztítsuk meg munkaeszközeinket, telefonunkat, és gyakran – étkezés előtt pedig mindig – mossunk szappannal kezet. Ha pedig erre nincs lehetőségünk, akkor víz nélkül is használható kézfertőtlenítőkkel gondoskodjunk kezünk tisztaságáról az egészségünk védelmében.