Azokon a helyeken, ahol nagy arányban fordulnak meg beteg emberek, sokszorosan ki vagyunk téve a fertőzéseknek. Ha körzeti orvosnál, gyermekorvosnál járunk, esetleg kórházba megyünk beteglátogatóba, akkor az átlagosnál sokkal jobban ki vagyunk téve a fertőző vírusok, baktériumok támadásának.

Ilyen esetben különösen fontos, hogy megfelelően tiszták legyenek kezeink, hiszen a fertőző betegségek nagy részét közvetlenül a kezünkkel juttatjuk a szervezetbe, amikor az arcunkhoz – szemünkhöz, szánkhoz – érünk. Még ha egészségesen látogatjuk is ezeket a helyeket, akkor is megvan a fertőzés veszélye, hát még ha már esetleg gyengélkedünk és az immunrendszerünk sem működik a megszokott hatásfokkal.

 

Ilyen alkalmakkor hazaérve mindig az legyen az első, hogy alaposan, legalább fél percig dörzsölve kezet mosunk, lehetőleg fertőtlenítő hatású folyékony szappannal.

Sokszor azonban hosszú az út hazáig, esetleg még közösségi közlekedést is igénybe kell vennünk, ami további veszélyforrást jelent, hiszen ezeken a helyeken is rengeteg kórokozóval kerülhetünk kapcsolatba.

Az ilyen esetekre a legmegnyugtatóbb megoldás, ha tartunk magunknál víz nélkül is használható, kis kiszerelésű kézfertőtlenítő gélt. Praktikus, kis helyen elfér, nem szükséges folyóvíz a használatához, ezért az orvostól/kórházból távozva egyből fertőtleníthetjük kezeinket és megszabadulhatunk az összeszedett kórokozóktól.