Ha pár egyszerű dolgot szem előtt tartunk, akkor sokkal nagyobb eséllyel kerülhetjük el az influenzát – és egyéb fertőző megbetegedéseket is –, rengeteg kellemetlenségtől kímélve  meg magunkat.

Néhány hasznos tanács a megbetegedések megelőzésére.

  1. tipp: MINDIG ALAPOSAN MOSS KEZET! A fertőzések 80%-a érintkezés útján terjed, a kezeden lévő kórokozók könnyen bekerülhetnek a szervezetedbe a szemed vagy a szád nyálkahártyáján keresztül. Az alapos kézmosás bő szappanos meleg vízzel, legalább 20 másodpercig tartó dörzsöléssel ajánlott. Ha van rá lehetőséged, válassz fertőtlenítő hatású szappant. Ha nincs a közeledben mosdó, használj víz nélküli kézfertőtlenítő szereket.
  2. tipp: FERTŐTLENÍTS! Mivel a kórokozók akár órákig is életképesek maradhatnak, ezért fontos a mindenki által gyakran fogdosott tárgyak időnkénti fertőtlenítése: asztal, kilincsek, távirányítók, játékok. Az influenzás időszakban a szokásosnál gyakrabban érdemes áttörölnöd ezeket a felületeket.
  3. tipp: MINDENBŐL LEGYEN SAJÁTOD! A saját tisztálkodási eszköz alapvető higiéniai feltétel, influenza időszakban pedig kiemelten fontos. Érdemes saját evőeszközöket, de főleg poharat használnod. A fürdőszobai kéztörlőből is sajátot tegyél ki annak, aki beteg. Ha nem tudsz sajátot használni, akkor fertőtlenítsd kezed BradoLife fertőtlenítő kendővel!
  4. tipp: MINDIG MÁSIK ZSEBKENDŐT HASZNÁLJ! Használat után rögtön dob ki a zsebkendődet. Orrfújás és tüsszentés után pedig mosd meg a kezed.
  5. tipp: KERÜLD EL A TÖMEGET! Ha nem feltétlenül muszáj, ne vegyél részt tömegrendezvényen, illetve ne a tömegközlekedést válaszd. Ha nem választhatod meg, akkor próbáld meg kerülni a csúcsforgalmi órákat, illetve leszállás után mindig fertőtlenítsd a kezed.
  6. tipp: FERTŐTLENÍTSD ESZKÖZEIDET! Jó, ha tudod hogy akár a munkahelyeden is ott lehet az influenza kórokozója, hiszen ott lehet az ajtókilincsen, az asztalon és minden közösen használt irodai eszközön. Ha tudod töröld át mindennap ezeket a tárgyakat. Ha a munkahelyeden ebédelsz, a poharadat, tányérodat és evőeszközeidet mindig mosd el.
  7. tipp: NE DÖRZSÖLD A SZEMED! A kórokozók nem csak az orron és a szájon, hanem fertőzött kézzel a szemünkhöz nyúlva is bejuthatnak a szervezetünkbe. Mielőtt a szemedhez nyúlnál mosd meg a kezed vagy fertőtlenítsd!