Sok fertőzés oda-vissza járhat kutyáról, macskáról emberre, életveszélyes kórokozókról, parazitákról van szó. A legtöbb esetben könnyen megelőzhető a baj: oltás, féregtelenítés, higiénia.

Ha az ember kutyát, macskát fogad az otthonába, a legritkább esetben gondol arra, potenciálisan milyen betegségek költöznek vele a lakásba. Nyilvánvalóan nem törvényszerű, hogy oda-vissza fertőzzük egymást, de nagyon fontos észben tartani: az állat egészségével és védelmével saját magunkat is óvjuk. Számos kórokozó (baktériumok, vírusok) és élősködő juthat a kutyákból, macskákból emberbe, illetve fordítva.

Kevéssé ismert, de most a hidegebb időszakban annál aktuálisabb tény, miszerint a torokgyulladás oda-vissza jár kutyáról emberre. Ha a doktorhoz egy köhögő ebet visznek, és a családban valakin a közelmúltban átszaladt egy nátha, gyakorlatilag meg is van a diagnózis. És a kutya is éppúgy hazaviheti a kórt, mint a gyerek az oviból.

Ciszták a májban, tüdőben

Mielőtt belekezdenénk az önkényesen kiválasztott kiemelnénk a galandféreg kiváltotta echinococcosist és az emberi magzatot fenyegető toxoplazmózist.

A galandféreg petéi bolhákkal terjednek – ők az úgynevezett köztigazdák –, amint a kutya vagy macska szétrágja a kínzó vérszívót, át is vette a fertőzést.

Emberre átterjedhet akár a kutya simogatásával is: a féreg mozgásra képes petecsomagjai a széklettel jutnak a környezetbe, önállóan is képesek távozni a kutya végbelén, illetve bárhol a testén előfordulhatnak a szétrágott bolhákból kiszabadulva.

Ha valaki megsimogat egy ilyen kutyát, majd kézmosás nélkül a szájába nyúl…

Nagyobb baj, hogy a féreglárvák a bolhák petéiben, lárváiban és bábjaiban is jelen vannak, ezek pedig a szőnyegről az ágyneműig az egész lakásban, az udvaron, a parkban jelen lehetnek.

 

Akár évek is eltelhetnek tünetmentesen, majd jönnek a panaszok attól függően, a férgek hol telepedtek meg az emberi testben – májban, tüdőben, belekben, agyban, izmokban, ahol cisztákat okoznak. Nagyon komoly betegség, bővebben itt olvashat róla az Országos Epidemiológiai Központ honlapján.

Agyvelőgyulladás, vízfejűség a macska közvetítésével

A másik a toxoplazmózis, amit egy egysejtű, a sejten belül élősködő parazita okoz, macskák emésztőrendszeréből kerül emberi környezetbe.

Viszonylag gyakori, de az emberek többsége panaszok nélkül vagy enyhe influenza-szerű tünetekkel hamar túlesik rajta. Legyengült immunrendszerű személyeknél viszont végzetes lehet, és kifejezetten veszélyes az anyaméhben fejlődő magzatra.

Az első találkozás után egy életre szóló védettség alakul ki, de ha a kismama épp terhessége alatt találkozik először a Toxoplasma gondiival, a magzatnál agyvelőgyulladás alakulhat ki.

A fertőzött anyák körülbelül egyharmada adja át magzatának is, akik közül tíz százalék mutat klinikai tüneteket. Ezek: agyi meszes gócok, a szem ér- és ideghártyájának gyulladása, vízfejűség, epilepsziás görcsök – a toxoplazmózisról itt olvashat bővebben.

Álljunk meg itt egy szóra, mielőtt bárki ferde szemmel nézne a saját vagy a szomszéd néni kutyusára, cicájára:

Védőoltásokkal, féreghajtással (évente egyszer kötelező), a kullancsok, bolhák és szúnyogok elleni védelemmel, megfelelő higiéniával, figyelemmel, rendszeres állatorvosi kontrollal mindezen betegségek nagyon hatékonyan megelőzhetők.

Szintén biztonságban tudhatjuk magunkat, ha kedvencünkkel történt érintkezés után alaposan kezet mosunk vízzel, szappannal, vagy ha erre nincsen lehetőségünk, akkor víz nélkül használható kézfertőtlenítő segítségével biztosítjuk a megfelelő higiéniát.

Az orsóféregként (Toxocara) ismert élősködők egy faját kutyák, egy másikat macskákat hordozzák, a peték székletükkel kerülnek a szabadba. Onnan pedig a földről, homokozóból (!) az ember kezére, majd száján át a szervezetébe.

Nem fejlődnek ivarérett férgekké, de a belekből különböző szervekbe eljutva komoly tüneteket okozhatnak, főleg gyerekek számára jelentenek veszélyt. Ritkán, de a toxocarosis a szemet érintve vakságot, a tüdőben az agyban életveszélyes gyulladást okoz.

Féreg a tüdőben, a bőr alatt

Csúnya egy dolog az úgynevezett cutan larva migrans, ami egészen pontosan féreglárvák bőr alatti vándorlását jelenti, és a kampósférgek több fajáról van szó. A kifejlett férgek a vékonybélben élnek és vért szívnak, petéiket a bélsárba juttatják, így kerülnek a környezetbe. A kutyák vagy macskák a talajról közvetlenül lenyelhetik a lárvákat, fertőzött zsákmányállattal vagy a bőrön át is a szervezetükbe juthat.

A bőrön át bejutó lárvák a véráramba, a tüdőbe, majd a légcsőbe jutnak: innen az állat felköhögi és lenyeli, így érik el a vékonybelet. Apró kis élősködőkről van szó, a kutya és a macska kampósférgei 1-2 centiméter hosszúak és alig fél centi szélesek. Az erősen fertőzött kölykök nem fejlődnek rendesen, és a vérveszteségbe bele is pusztulhatnak.

Az ember bőrön keresztül fertőződik meg gyakorlatilag bárhol, ahol fertőzött talajjal érintkezik: homokozóban, napozás közben, mezítláb sétálva. Az emberi testben a féreg nem tud teljesen kialakulni és szaporodni sem, de bőr alatti vándorlása viszketéssel, gyulladással jár. Esetenként eljuthat a bélcsatornáig, ilyenkor bélgyulladást, hasi fájdalmat okozhat.

Ha már féreg, ejtsünk szót a szívférgességről is, amelytől elsősorban a kutyákat féltjük. Pedig szúnyog közvetítésével kutyából emberbe juthat, ám bennünk szerencsére nem tud kifejlődni. A lárva általában betokozódik a bőr alá valahol a csípés közelében, rosszabb esetben a véráramba kerülve eljut a tüdőbe.

Nagyon kellemetlen, ha itt tokozódik be: az embert irritálja, köhög és csak köhög, az orvosoknak nem kis fejtörést okoz, mi is a probléma…

Heregyulladás, hasgörcsök, szalmonella

De nemcsak az élősködőkre kell odafigyelni, a baktériumok is komoly gondokat okozhatnak.

  • A brucellosist a Brucella baktériumok idézik elő, hét fajuk közül négy betegítheti meg az embert, köztük a kutya kórokozója, a Brucella canis. A fertőzés emberben enyhe lefolyású, lázzal, fáradtsággal, a nyirokcsomók megnagyobbodásával jár, a kutyáknál viszont vetélés, hímek esetén a herék gyulladása, megduzzadása is előfordulhat.
  • A Lyme borreliosis, közismert nevén a Lyme-kór emberre és állatra egyaránt nagyon veszélyes. Nem közvetlenül fertőzzük egymást, hanem kullancsok közvetíthetik, és még az sem kell, hogy a fertőzött ízeltlábú a bőrbe fúrja magát: elég petéinek, kiszáradt ürülékének beszippantása.
  • A campylobacteriosis hasmenéssel, lázzal, hasgörcsökkel járó betegség, okozója pedig – egy baktérium – többek között kutyák és macskák bélrendszerében él. Magyarul már a házi kedvenccel való érintkezés is fertőzhet.
  • A Leishmaniosis egyelőre csak azokat érinti, akik a mediterrán térségbe utaznak kedvencükkel, de egyedi eseteket már több északabbra fekvő európai országban, köztük hazánkban is regisztráltak már. A kórokozó egysejtűt a lepkeszúnyog terjeszti, emberről állatra közvetlenül nem terjed, de a szúnyog átviheti. A betegség a kutya számára a legtöbbször halállal végződik, de ember esetében is komoly bajt okozhat – a részletekről itt egy remek összefoglaló.
  • Ugyancsak baktérium okozza a leptospirosist, ám csak esetenként vezet az állat elhullásához, és szerencsére maga a betegség is elég ritka. A rossz hír, hogy cicától, kutyától közvetlenül elkaphatjuk akár szájon, akár apró bőrsérüléseken keresztül, vagy a fertőzött állat vizeletével szennyezett föld, víz közvetítésével. Ember számára az esetek 90 százalékában enyhe lefolyású, ám a maradék egytized súlyos, akár végzetes következményekkel járhat.
  • A szalmonellafertőzés hazánkban a bakteriális hasmenéses betegségek leggyakoribb oka, köztudottan a kórokozóval szennyezett étellel vagy vízzel jut az emberbe. Kevésbé ismert viszont, hogy a kutyák beleiben is élnek Salmonella baktériumok, így az ő ürülékük is fertőzhet.

Jól látható tehát, hogy milyen veszélyeket rejtenek háziállataink,ezek összefoglalásával azonban nem az a célunk, hogy elvegyük a kedvet az állattartástól, sokkal inkább szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy tudatos és megfelelő higiénáról gondoskodva a fenti veszélyeket minimálisra csökkenthetjük és nagy eséllyel elkerülhetjük.

Ahol házi kedvencek vannak a háztartásban, mindig tartsunk magunknál kéz-és bőrfertőtlenítő szereket, ha az állattal megyünk kirándulni, utazni vagy akár csak sétálni, akkor pedig mindig legyen nálunk víz nélkül is használható kézfertőtlenítő.

Fontos, hogy ezek használatát és a használat okát a gyerekeink számára is elmagyarázzuk, így már korán kialakul bennük egy kép a megfelelő és biztonságos kézhigiéniáról.

 

A blogbejegyzés a https://24.hu/tudomany/2017/10/15/a-kutya-cica-epp-ugy-hazaviheti-a-kort-mint-a-gyerek-az-ovibol/ cikk felhasználásával készült.