A kutyatulajdonosok legtöbbször családtagnak tekintik a házi kedvenceket és ennek megfelelően viszonyulnak hozzájuk, beleértve a rendszeres testi kontaktust is. Sokan azonban nincsenek pontosan tisztában vele, hogy ez milyen veszélyeket rejthet magában.

Tévhit például az – amit elég sokan vallanak –, hogy a kutyák szája tisztább, mint az embereké. Elég belegondolni, hogy mi emberek is megpusziljuk egymást üdvözlésképpen, akárcsak a kutyák, de ez utóbbiaknál ez egészen máshogy történik (egymás hátsóját szaglásszák).

Baktériumok a kutyák nyálában és pofáján

A kutyák a látás és hallás mellett rengeteg információt szereznek szaglással a környezetükről. Ez azzal jár, hogy szinte folyamatosan szaglásznak meg koszos sarkokat, ürüléket, szemetet és alapvetően mindent. Ennek során rengeteg baktériumot szednek össze. Ezek a baktériumok ezután könnyen átkerülhetnek a gazdira is.

Mi történhet, amikor ezek emberi szervezetbe kerülnek?

Mivel a kutyák ezen viselkedése természetes, az evolúció során kialakult a megfelelő védekezési rendszerük is a baktériumok és vírusok ellen, így nem ártanak nekik. Az emberi szervezet azonban nincs felkészülve rájuk, így komoly egészségügyi problémákat okozhatnak.

Hogy előzhetők meg a fertőzések?

  • Tartsd mindig tisztán az állatot
  • A védőoltásokat mindig időben adasd be neki
  • Ne hagyd, hogy kedvenceid puszilgassanak, nyalogassanak
  • Rendszeresen mosd el és fertőtlenítsd a tálkáját
  • A kutyával történő érintkezés után mindig moss kezet, lehetőleg fertőtlenítő hatású folyékony szappannal
  • Ha sétálni, kirándulni viszed, minden alkalommal legyen nálad víz nélkül is használható kézfertőtlenítő gél, olyan, ami nemcsak a baktériumok, de a vírusok ellen is védelmet nyújt